Wat gebeurt er als je slaapt?

Slapen

We brengen ons leven gemiddeld een derde slapend door. Sommige mensen slapen wel 10 of 11 uur per nacht. Deze mensen zullen gemiddeld dus meer slapen. Maar wat gebeurt er nou precies in je slaap? Waarom is het zo belangrijk voor ons dagelijks functioneren? Dit en meer komt aan bod in deze blog. 

Fysiek en mentaal moe

Na een dag sporten en werken kan je soms helemaal gesloopt zijn. Je bent fysiek of mentaal moe. Het kan natuurlijk ook dat je fysiek én mentaal moe bent. Je lichaam heeft rust nodig. Hoe? Door te gaan liggen en buiten bewustzijn te raken. Oftewel slapen! Maar hoe kan het dat je je de volgende dag weer goed en energiek voelt? Wat gebeurt er in je slaap ‘s nachts. Wil je goed uitgerust worden? Bezoek dan de website van Well-Fair

Fysiologische processen

In de slaag worden normale fysiologische processen vertraagd. Je ademt minder vaak per minuut en je hart pompt minder snel. Een volwassene heeft normaal gesproken een hartslag van 60 tot 100 slagen per minuut. In je slaap kan dit dalen tot ongeveer 40/50 slagen per minuut. Tijdens je slaap wordt ook je bloeddruk verlaagd. 

Hormonen

Als je slaapt dan giert er veel minder adrenaline door je lijf. In je slaap neemt het niveau van groeihormonen toe. Natuurlijk groei je als volwassene niet. Als je krachtsporter bent dan zul je in je slaap wel groeien op het gebied van spiermassa. In je slaap komen namelijk 75% van je groeihormonen vrij. Je lichaam en spieren kunnen op deze manier goed herstellen in je slaap. Ook komen er hormonen vrij die de eetlust remmen en ervoor zorgen dat je nieren minder water afgeven. Resultaat is dat je niet midden in de nacht hongerig wakker wordt of dat je moet plassen.

Bloedtoevoer naar de spieren

Als je slaapt dan wordt er meer bloed vervoert naar de spieren. Dit bloed wordt gebruikt om de spieren te herstellen en eventueel te genezen. Als je in de REM slaap zit, dan kun je je spieren helemaal niet bewegen. Een dergelijke verlamming kan 20 minuten duren. 

Je rust uit omdat er allerlei processen in gang gezet worden. Je lichaam is druk bezig om uitgerust wakker worden.