Bosbaden als nieuwe trend: wat natuur voor de innerlijke mens kan doen
Wie heeft er niet ervaren hoe heerlijk een stevige bos- of strandwandeling kan zijn na een week hard werken. In Japan – waar anders – hebben ze er een naam voor: “shinrin-yoku”. Dat betekent zoveel als “het innemen van de bos atmosfeer”, of “bosbaden”. Van shinrin-yoku is zelfs een wetenschappelijke studie gemaakt, die het heilzame effect van natuur op de menselijke psyche heeft aangetoond.
En zoals met zoveel uit Japan, wint ook deze levensstijl nu aan populariteit in Europa.
Terug naar de natuur
Het is een opvallende trend, in een tijd waarin natuurgeneeskundige praktijken in een steeds slechter daglicht zijn komen te staan. Claims over lichamelijke voordelen van kruiden en planten mogen niet meer gemaakt worden, tenzij deze wetenschappelijk zijn onderbouwd. Jolanda Huijsmans, zelf al jaren werkzaam als consulent Bach bloesem therapie, vindt dat niet meer dan logisch. “Wanneer je niet erkent waar de beperkingen liggen, dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.“
Zo zal zij als consulent nooit claimen bepaalde lichamelijke klachten te kunnen oplossen. “Bach bloesems werken vooral op emotioneel niveau,” legt ze uit. “Als iemand me benadert met lichamelijke of psychische klachten, zal ik diegene altijd aanraden naar de huisarts te gaan.” Op die manier vullen beiden elkaar aan, in plaats van met elkaar te concurreren.
Bach bloesems en bosbaden
Bach bloesem therapie werkt met Bachbloesems: speciale extracten van bepaalde bloemen en planten. Die worden samengevoegd tot een mix die past bij de hulpvraag van de klant. Iedere bloesem zijn eigen betekenis, die helpt bij de bewustwording van de uitdaging.
Vergelijk het met de betekenis van edelstenen; veel mensen ontlenen er steun aan om ze te dragen, maar op het moment dat er geclaimd wordt dat ze bepaalde lichamelijke uitwerkingen hebben kan het gevaarlijk worden. Iemand kan bijvoorbeeld een topaas dragen om zichzelf te herinneren aan het volgen van het eigen pad. Op diezelfde manier kan Bach therapie bepaalde gevoelen en emoties ondersteunen.
“Dr. Bach was in feite een bosbader”, zegt Huijsmans. “Als geen ander was hij in staat om te genieten van het één zijn met natuur, en op te laden van een stevige boswandeling. Hij combineerde de eeuwenoude kennis over planten en bloemen met zijn eigen onderzoek.“